Sobota 27.11. meniny má
°C
Bratislava zmeniť
Mimoriadna správa
Českého prezidenta Miloša Zemana dnes prepustia z nemocnice do domácej karantény
Viac v článku
13. 10. 2021 18:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Z trúby aj fritézy. Urobte si tie najlepšie domáce hranolky

Dôležitý je postup, veľkosť aj druh zemiakov.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/PosiNote

Milujú ich deti aj dospelý. Zemiakové hranolky sú celosvetovo obľúbeným fenoménom, ktorý väčšia ľudí zaraďuje medzi nezdravé pochúťky. Vysmážané kúsky si objednávajú jedinci k vysmážanému syru, rybe, rezňu, burgru či len tak k niečomu grilovanému. Samozrejme, deťom veľakrát stačia aj samotné s kečupom či omáčkou.

Pozrime sa na niekoľko zaujímavostí. Možno ste nevedeli, že pôvod hranoliek siaha do Francúzska alebo Belgicka. Tieto krajiny totiž o privlastnenie ich vzniku roky súperia, faktom však zostáva, že sa ich objav datuje do roku 1977. Celosvetovo sa eviduje minimálne 18 druhov hranolčekov, od vlnitých, kučeravých, cez široké až po klasické. Veľa ľudí si myslí, že nezdravé hranolky konzumujú hlavne v Amerike. Pravdou je, že Belgičania skonzumujú v priemere o tretinu viac hranoliek na obyvateľa ako Američania.

Prečítajte si aj: Kyslá kapusta nad zlato. Výborné a zdravé recepty z obľúbenej slovenskej potraviny

Nie je zemiak ako zemiak

A pri hranolkách to platí dvojnásobne. Ideálne hranolky sú zvonka chrumkavé a vo vnútri jemné. Toto spĺňajú zemiaky varného typu C. Vhodné sú ako príloha, keďže sú stredne vlhké až suché, múčnaté a rozvariť sa dajú len stredne. Určite nepoužite nové zemiaky, tie sú príliš vodnaté.

Okrem výberu typu zemiaku je dôležitá aj veľkosť. Doma vyrobené hranolky nebudú nikdy rovnako veľké, napriek tomu sa môžete snažiť dosiahnuť len minimálny rozdiel. Vyberte si pozdĺžne zemiaky, z ktorých odrežete konce a zvyšok nakrájajte na malé kvádre s dĺžkou asi šesť centimetrov a šírkou približne jeden centimeter. Samozrejme je to na vás. Existujú aj rôzne krájače, ktoré vám krájanie uľahčia. Pred teplotným spracovaním ich ešte osušte.

Smaženie a pečenie

Ak si chcete pripraviť klasické fritované hranolky, mali by ste ich predsmažiť na nie príliš horúcom oleji. Následne ich nechajte vychladnúť a ešte raz dajte do fritézy. Prečo? Odpoveď je jasná, vďaka tomu si udržia chrumkavú štruktúru, ktorá hneď nezmäkne. Po vytiahnutí ich nechajte odkvapkať a posoľte ich, radí portál dama.cz.

V prípade, že si chcete zvoliť prípravu pečením, postupujte nasledovne. Poriadne vyhrejte rúru, pokojne aj na 220 stupňov Celzia. Zemiaky mierne naolejujte a dajte piecť. Posoľte ich až po vytiahnutí, aby vám nepustili vodu a namiesto pečenia sa nedusili. Ochutiť ich môžete pred pečením aj cesnakom, mletou paprikou, bylinkami a korením.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/ Akos Nagy
 

Hranolky nielen zo zemiakov

V súčasnej dobe sa ľudia snažia presadiť najzdravšiu formu, vo všetkom, aj v hranolkách. Ak chcete vyskúšať nové chute, môžete si rovnakým postupom nakrájať a dať upiecť zelerové, mrkvové, cviklové alebo batátové hranolky. Pripravte si k nim jednoduchú omáčku z bieleho jogurtu, cesnaku, limetkovej šťavy a čili.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?