Pondelok 06.12. meniny má
°C
Bratislava zmeniť
Mimoriadna správa
Paulína Fialková si nebrala servítku pred ústa a kritikom poslala tvrdý odkaz
Viac v článku
13. 10. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Kyslá kapusta nad zlato. Výborné a zdravé recepty z obľúbenej slovenskej potraviny

Dozviete sa aj, ako ju pripraviť tak, nech si zachová živiny a chuť.

Kyslá kapusta
Kyslá kapusta Foto: TASR - Štefan Puškáš

Začala sa sezóna kyslej kapusty, ktorá patrí k základným surovinám v slovenskej kuchyni. Nielenže je chutná, ale aj zdravá. Je totiž plná vitamínov a minerálov a tým sa zaraďuje k najzdravším jesenným potravinám. Posilňuje obranyschopnosť organizmu, čo je v sychravom jesennom období nesmierne dôležité.

Okrem toho je veľmi účinná pri problémoch s trávením, keďže podporuje správne trávenie a činnosť tráviaceho traktu. Ukrýva aj nesmierne dôležité probiotiká, teda dobré baktérie, ktoré napomáhajú k udržiavaniu správnej črevnej mikroflóry. Aj preto mala hlavnú rolu aj v našej kuchyni Telerána, kde nám výborne navaril šéfkuchár Milo Pabiš.

Karamelizovaná kapusta

Ingrediencie: 300 g kyslej kapusty, 300 g bravčových líčok, kysnutá knedľa, soľ, cukor, ligurček, 50 g mletej údenej papriky, 100 g cibule, 60 g kačacej masti, 100 g koreňovej zeleniny, 1 dcl červeného vína

Zemiakové placky plnené kyslou kapustou a bôčikom

Ingrediencie: 300 g zemiakov, soľ, korenie, cukor, 50 g údenej slaniny, 200 g bôčiku, 2 vajcia, majoránka, cesnak, 100 g polohrubej múky, bravčová masť, 200 g kyslej kapusty

Zemiakové knedle s kapustou a mäsom

Ingrediencie: 800 g pečených zemiakov v šupe, 250 g krupice, vajce, soľ, korenie, cesnak, rasca, 200 g mletého bravčového pliecka, 200 g sudovej kapusty, 100 g slaniny, cukor

Informácie k receptom sa dozviete z nasledujúceho videa. Milo v ňom tiež vysvetlil, prečo kapustu vždy varí do 20 minút.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?